פירוש חלומות פסיכולוגי
מה משמעותם של החלומות הפוקדים אותנו בלילותינו ? כיצד מפרשים את החלומות והאם לכל חלום יש משמעות סימבולית נסתרת ? תופעת החלומות ופירושם העסיקו את אנשים רבים מימים ימימה. מעבר לפן של פירוש חלומות וניתוח חלום על בסיס שיטות מיסטיות ייחודיות כמו שיטת הקבלה לדוגמה לצורך פירוש חלומות על ידי שימוש בסמלים שהן מייחסות למצבים ואובייקטים, שימוש באמונות דתיות, סימבוליקה רוחנית, ופירוש חלום לפי אלמנטים רוחניים המאובחנים כדומיננטיים בחיי החולם ואשר מופיעים בחלום, פירוש חלומותנעשה תוך התחשבות במימד הנפשי- פסיכולוגי של האדם.
לפיכך, רבים מן העוסקים במלאכת פירוש החלומות, נעזרים במודע או שלא במודע, בהקשר הפסיכולוגי של פירוש החלומות.הפסיכולוגיה המודרנית שהתפתחה בשלהי המאה ה-19 ובראשית המאה ה-20, על ידי חוקרים כמו פכנר, וונדט, טיצ’נר, קרפלין, ג’יימס, דיואי, ברנטנו, היידגר, הוסרל, ורטהיימר, קולר, קליין, ויניקוט, אדלר, יונג, פרנקל, פרום, ווטסון, סקינר ואחרים סיפקה תובנות חשובות שסייעו בהבנת הנפש האנושית והיוותה גם כלי עזר בטכניקה של פירוש חלומות וחקר החלום שהתפתחה כדוקטרינה שיטתית בתחום הפסיכולוגיה הפסיכו דינמית של זיגמונד פרויד – הפסיכו-אנליזה.
פרויד, אבי הפסיכואנליזה, ייחס חשיבות רבה לחלומות והתייחס לפרשנות החלומות (פשר החלומות) תוך שימת דגש על החלום כדרך ביטוי מוסוות, מעובה, מתיקה, הפוכה וסימבולית של תכנים בלתי מודעים, מודחקים שהמחשבה המודעת מתקשה להתמודד איתם במודעות ומניחה אותם בקרן זווית מחשבתית לשעת החלום.
מעבר לכך כמובן איפשרה התפתחות הפסיכולוגיה פתרון החלומות בו מוענקים משמעות ודגש להבנה של האדם, רגשותיו, חרדותיו, פחדיו, איזון האגו, הסופר אגו והאיד בהקשר של החלום, האיזון הנפשי, מנגנוני ההגנה הבאים לידי ביטוי בחלום, עיתוי החלום, סמליו ובאופן תיאורו על ידי המטופל, יחד עם שימת דגש על ערכם הסימבולי, הרציונלי, הרגשי, הביולוגי והשכלי של החלומות.
מעבר לכך, בפירוש חלומות באופנים אלה, יש המסתייעים בכלי עזר להבנייה של פרשנות החלומות באמצעות ארכיטיפים– (מונח שנטבע על ידי קארל גוסטב יונג) דפוסי התנהגות וסימבולים שמסמלים בכל זמן ומקום את אותם דברים ומוסברים בקונטקסט טיפוסי חוצה זמן מקום ותרבות במעין מאגר זיכרון אנושי לא מודע קולקטיבי.זאת מלבד נסיון שיטתי להבין מה המסרים העולים מתוך החלום מסמלים בעיני האדם עצמו, בהקשר של מציאות חייו, הבעיות והקשיים האופפים אותו, חרדותיו וקשיו, המצרכים והרצונות שלו, מטרותיו, העדר המימוש העצמי שלו.