דיכאון: מצב כלכלי קשה הוא הגורם המרכזי לדיכאון, יותר מגורמים כמו מוות, מחלה או גירושין.
מהו הגורם המרכזי לדיכאון ? ממצאי סקר חדש מעלים כי דווקא מצב כלכלי לא טוב הוא הגורם הראשי המוביל לדיכאון. על פי הממצאים דווקא גורמים משמעותיים בעלי חשיבות רבה במיוחד – כמו בעיות בזוגיות, בעיות משפחתיות כמו גירושים או פרידה זוגית, מתח בעקבות מצב ביטחוני מוות של אדם קרוב, פיטורים ואף בעיות רפואיות כמו מחלות או פציעה, אינם מובילים למצבי דיכאון באותו אופן.

דיכאון. מקור: ויקיפדיה ברשיון שימוש cc-by. מאת: carulmare. צילום:Vassil
עוד עלה מן הממצאים של הסקר כי נשים מדווחות על סימפטומים של דיכאון בשיעור גבוה יותר בהשוואה לדיווחי הגברים על כך. עוד עולה מן הסקר כי אנשים ללא השכלה פורמלית כמו תעודת בגרות מדווחים על דיכאון בשיעורים גבוהים יותר מאנשים עם השכלה גבוהה. השכלה גבוה קשורה לרמת שכר גבוהה ולכן ממצא זה תואם את הממצא בדבר חשיבות הגורם הכלכלי כמשפיע על דיכאון.
הממצאים עולים בקנה אחד עם ממצאי מחקרים וסקרים מקיפים שנערכו בארץ ובעולם המצביעים על כך שדיכאון עלול להגרם גם עקב מצב סוציו-אקונומי בעייתי, עוני ובעיות קשורות כמו בעיות תזונה. זאת מלבד גורמים נוספים שנמצאו כמובילים לדיכאון ובהם משברים אישיים, גירושין, פיטורין בעיות משפחתיות, מוות ואובדן, מחלה או ליקוי גופני, בעיות רפואיות, שימוש בתרופות ועוד.
הסקר שנערך עבור המרכז ללימודים אקדמיים ועבור מכון פסגות כלל 504 נשאלים, כמחצית גברים וכמחצית נשים.הסקר התקיים לקראת יום הדיכאון המצויין היום- יום רביעי 31.12 בסינמטק תל אביב על ידי משרד הבריאות, המרכז ללימודים אקדמיים, מכון פסגות והסתדרות הפסיכולוגים.
לדברי דיקאן בית הספר לפסיכולוגיה במרכז ללימודים אקדמיים, הפרופסור עמירם רביב “הקשר בין המצב הכלכלי לדיכאון צריך להדליק נורה אדומה בקרב קובעי המדיניות הכלכלית ובקרב גורמי בריאות הנפש, שחייבים להקדיש תשומת לב רבה יותר למצבן הכלכלי של אוכלוסיות המצויות בסיכון”. לדבריו הממצא בדבר קשר בין בעיות כלכליות לשיעור גבוה של דיכאוניות מצריך הגדלה של השירות הציבורי בתחום בריאות הנפש מכיוון ש”דווקא אלה שזקוקים לעזרה נפשית לא מסוגלים לממן אותה באופן פרטי מכיסם”. לדברי רביב, “למדיניות של צמצום שירותי הרווחה בגלל בעיות תקציב עלולה להיות השלכה קשה ביותר בקרב אלה הסובלים מדיכאון ואינם מטופלים”.