איך לחיות את הרגע ולחוות את המציאות תוך שחרור מהעבר כמנוף לצמיחה
אנשים רבים חווים מצוקות, קשיים רגשיים, דיכדוך או דיכאון של ממש בעקבות אירועים והתרחשויות ממשיות או רגשיות שארעו בעבר. לעבר השפעה מכרעת על חייהם. דפוס זה הוא שכיח עד מאד בקרב אנשים רבים. לחיות את העבר הוא דפוס התנהגות שכובל אותנו ל”חיים בסרט”. בדפוס פעולה רגשי זה האדם נותן לאירועים מערבות שאותם הוא תופס או תפס בעיניו כשליליים להשפיע על מצב רוחו בעתיד.

רוח וחומר, רגש ונשמה. מקור: ויקיפדיה ברשיון שימוש cc3-by-sa. אילוסטרציה: Franko Saringer
תורות רבות, פילוסופיות רוחניות ושיטות שונות מנסות לכוון את ההתנהגות ודפוסי החשיבה שלנו כך שנחווה את המציאות העכשווית כאן ועכשיו ולכן תפיסה זו של החיים בעבר, כופרת ביסודות של שיטות אלה. רבים מן האנשים חווים את העבר, ועסוקים בו מעבר לצורך, באופן שאינו מעניק להם אלא עוגמת נפש, תוך שהם מעניקים לאירועים מהעבר משקל רב, וגורמים לעברם לתפוס מקום חשוב ומכביד בחייהם. זאת למרות שאת העבר אין יכולת לשנות, ועלינו להתייחס אליו כחלק מתהליך הלמידה שעברנו, לאמץ אותו אל ליבנו, להיות שלמים עם מה שקרה, להבין כי הדברים שארעו הם חלק מנתיב התרחשויות במציאות, ומעבר לתובנות והלקחים שהפקנו כדי לא לחזור על שגיאות, ההתעסקות בעבר ו”החיים בסרט” של חוויות שליליות בעקבות כך, הם מזיקים בלבד.
לכן, כאשר האדם חווה שקיעה לתוך מחשבות שליליות על עברו המציק, עליו להרגיע את נפשו, להפיג את המתח באמצעות רגיעה, מדיטציה או דמיון מודרך, ולתת למחשבות אלה לחלוף מתוך אמונה ושימוש במנטרה שיבחר המבוססת על היסוד העקרוני לפיו “העבר חלף ואיננו עוד. את מה שארע אי אפשר לשנות. לכן חשוב להמשיך הלאה, לשמוח ולעשות בהווה. להבין כי העבר ניתן לנו כחלק מנתיב למידה והתפתחות אישית וכי יש להניח לאירועי העבר כחלק מן החוויה שעברנו, אשר עיצבה אותנו ומהם להפיק לקחים, משמעויות ותובנות מעמיקות שילמדו אותנו את חווית הקיום הממשי, ויסייעו לנו בהתפתחות הרוחנית, הנפשית והרגשית, ישפרו את מודעותנו ויחזקו את התודעה שלנו לכיוון של שחרור והארה.