נתונים חדשים אודות התועלת של שמן קוקוס
אגוז הקוקוס הגדל באזורים טרופיים מהווה צמח תועלת לאדם כבר מזה אלפי שנים. אנשים משתמשים במים הנמצאים באגוז וכן בציפה שלו ובשמן המופק ממנו. יש המסתייגים ממנו – זו טעות. אמנם הוא מכיל שמן רווי, אבל לא בעל שרשרת ארוכה כפי שיש בשומנים של מזונות מן החי, אלא ממוצע שרשרת. זוהי חומצת שומן לאורית, המצויה בשלושה מקורות: חלב אם, שמן קוקוס ושמן דקלים. לגבי שמן דקלים יש הסתייגויות – לא כן לגבי שמן הקוקוס. בזכות חומצת השומן המצויה בו ומרכיבים תזונתיים נוספים, שמן הקוקוס נמצא עוזר לריפוי מחלות חיידקים, וירוסים, כולל מחלת איידס, והוא משפר גם את תפקודי המוח. בשימוש בו גלומה אפשרות לבלום התפתחות של מחלת אלצהיימר ופגיעות בזיכרון, כל עוד הנזק לא רב מדי. הוא עוזר להרזיה, מעלה רמת אנרגיה בגוף, מגן מפני מחלות ומפני ירידה ביכולת הקוגניטיבית.
כאמור, רבים מבין האנשים שפונים לריפוי טבעי מסתייגים משימוש בקוקוס או שמן קוקוס מאחר ושררה דעה שיש בו שמן רווי ושמן רווי תמיד אמור להזיק. אך במקרה זה, אין שום סיבה שלא להכליל אותם בתפריט של מזון בריאותי. יסקרו להלן אחת לאחת התכונות המועילות של אגוז הקוקוס.
1) אנרגיה וירידה במשקל בגלל קטונים. שמן הקוקוס מכיל סוג ייחודי של חומצת שומן ממוצעת שרשרת. הגוף מפרק חומצת שומן זו בדרך שונה ממה שהוא מפרק מולקולות שומן אחרות. במקום לערבב את השומן הזה עם מיץ מרה, חומצת השומן שבו נספגת ישירות אל הכבד, המפרק אותו לחומר המכונה קטונים או קטואסידים שמזינים את המוח ושומרים אותו מפני הידרדרות.
קטונים אלו גם מזינים את הגוף וגם שומרים מפני השמנה. המצבים היחידים בהם הגוף מייצר קטונים הם כאשר אדם צם או כאשר הוא צורך חומצות שומן ממוצעות שרשרת, כפי שיש בקוקוס או בשמן שלו. בזכות כך שמן הקוקוס ייחודי. הוא גם מספק חומר גלם לקטונים מספקי אנרגיה וגם עוזר להורדת משקל עודף. מעטים מאוד הם המזונות עם תועלת כפולה כזו.
2) שמנים רוויים, מסוג זה המצויים בקוקוס, עוזרים לתפקוד נכון של המוח. בניגוד למקובלות, שמנים רוויים כפי שהם נמצאים בקוקוס ובמספר מזונות נוספים, דרושים לתפקוד המוח ומונעים מחלות כמו מחלת אלצהיימר ומחלת פרקינסון. הרופאה דר’ מרי ניופורט דיווחה על כך שטיפלה בהצלחה במחלה ניוונית של המוח עם שמן קוקוס.
לפי דבריה, “התאים של הגוף יכולים להפיק אנרגיה מקטונים כאשר יש מחסור בגלוקוז. תאי עצב מאוד מוגבלים ביכולותיהם להפיק אנרגיה ממזון. הם מפיקים אותה מגלוקוז, אך גם מגופיפי קטונים. חשוב ביותר שאותם אנשים הסובלים כיום או יסבלו בעתיד ממחלות כמו אלצהיימר, פרקינסון, הנטינגטון כוריאה, טרשת נפוצה, ALS, סוכרת מסוגים 1 ו- 2, כמו גם מצבים אחרים בהם לא מגיעה כמות מספקת של גלוקוז אל המוח, כדאי שיאכלו קוקוס ושמן קוקוס בכדי להקל על מצבם”.
3) שמן קוקוס מספק הגנה בפני נזקי רמת כולסטרול גבוהה ומחלות לב. תכונה חיובית נוספת שלו היא שהוא מעלה את הרמה של כולסטרול HDL בעוד שהוא מפחית רמות של כולסטרול LDL. כך, שמן הקוקוס, עוזר לצמצם סיכון למחלות לב שהן גורם תמותה מרכזי כיום.
4) יש בו יכולת נוגדת חמצון המגנה בפני סרטן. מחקר שפורסם בשנת 2006 במגזין Food Chemistry מצא שצריכה מתמדת של שמן קוקוס מעולה יכולה להעלות במידה משמעותית את פעילות האנזימים נוגדי החמצון בגוף. נמצא שבקוקוס יש תרכובות פוליפנוליות שאחראיות לכך, ומכאן שקוקוס הינו מזון שיכול לצמצם סיכון לסרטן.
ידועה העובדה שצריכת שמן קוקוס יכולה למלא חלק מן התפקידים של ויטמין E בגוף, אבל יש בו תכונה נוספת – הוא עוזר לגוף להתגבר על אינפקציות של חיידקים, וירוסים ואפילו פיטריות ועובשים.
5) תכונה זו שלו, לעזור לגוף כנגד אינפקציות, נובעת מכך שיש בו את אותה חומצת שומן שיש בחלב אם, חומצת שומן לאורית. הוא מחזק במידה רבה את המערכת החיסונית ועוזר לגוף להתגבר על מחלות רבות, מחלות שנגדן הרפואה המקובלת נותנת תרופות שיש עמן תופעות לוואי. הוא מגן בפני קנדידה ופיטריות נוספות, אינפקציות בקטריאליות, שפעת והפטיטיס C. הוא עוזר נגד איידס, תולעים במעיים, מקל על צרבות, עוזר לפעולת המעיים, נגד טחורים ונגד מחלות כבד.
מקורות
http://www.coconutresearchcenter.org/article10132.html
http://www.coconutketones.com/whatifcure.pdf
http://coconutoil.com
http;//www.poughkeepsiejournal.com
http;//www.naturalnews.com/Infografic-Benefits-of-Coconut-Oil.html
* האמור במאמר זה אינו בגדר ייעוץ או מרשם רפואי אלא מידע שהופיע בעיתונות מדעית או ברשת האינטרנט. על מי שנזקק לטיפול, יש לפנות לרופא או תזונאי, בהתאם למצבו.
מאת: ד”ר מרדכי הוכברג Ph.D, תזונאי. מתוך כתב העת “תזונה פלוס”. לרכישת מנוי, התקשרו 08-9407466