מה הן עמדות הציבור בנוגע לשבת
השבת היא יום המנוחה השבועי המקודש ליהודים והיא מציינת את ייחוד הבריאה האלוהית. זָכוֹר אֶת יוֹם הַשַׁבָּתלְקַדְּשׁוֹ. ציווה הקב”ה במעמד מתן סיני. את השבת נדרש אדם יהודי לייחד לעונג והנאה, קדושה והתעלות רוחנית ותורנית תוך הפסקה מכל עיסוק ומלאכה.
מה דעתו של הציבור החילוני בישראל לגבי פתיחת מקומות בילוי בשבת ? מה חושבים הישראלים לגבי קיום אירועי ספורט בשבת והאם רוב הציבור מעוניים בהפעלת תחבורה ציבורית ביום שבת ?
מסקר הלמ”ס לשנת 2010 עולים ממצאים מעניינים באשר לדעתו של ציבור במדינת ישראל לגבי צביונה הציבורי של השבת :
64% מהציבור היהודי מעוניין לאפשר פתיחה של מקומות בילוי בשבת. מקרב המשיבים עולה כי למי שמגדיר עצמו כחילוני ישנה עמדה נחרצת בעניין-93% מהחילוניים מעוניינים בפתיחת מקומות בילוי בשבת ואילו 76% מהמשיבים שהגדירו את עצמם “מסורתיים-לא כל כך דתיים” מעוניינים בכך. מי שמגדיר עצמו כמסורתי- דתי דוגל בפתיחת מקומות בילוי בשבת בשיעור פחות בהרבה- רק 35% מהמסורתיים-דתיים סבורים כי יש לפתוח מקומות בילוי בשבת ואילו רק 12% מהדתיים תומכים בעך.
נוסף על כך מן הממצאים עולה כי 60% מהיהודים תומכים בפתיחת מרכזי קניות וקניונים מחוץ לערים בשבת. ואילו 46% הם בעד הפעלתם של קניונים ומרכזי קניות בתוך הערים ביום השבת.
עוד מעלים הממצאים כי מעל מחצית היהודים בישראל תומכים בהפעלת תחבורה ציבורית בשבת ואילו 62% מהם תומכים בקיומם של אירועים ספורטיביים בשבת.59 % מהציבור היהודי חושב כי הימנעות מעבודה בשכר ביום השבת (לא כולל שירותי חירום) היא חשובה.
ניתוח הממצאים בעין ביקורתית עשויה לשקף היטב את המגמה של תפיסת השבת באופן רוחני-תכליתי- כיום מנוחה ורגיעה פיזית ונפשית המיוחד לנחת רוח ועונג. תפיסה, הניכרת במיוחד בעיני היהודיים המסורתיים והחילוניים שיחד עם שמירת המסורת היהודית, סבורים שיש לייחד את יום השבת למנוחה מעבודה ומפעילויות חול, אך יחד עם זאת להתיר חופש להתענג בה עינוגים והנאות ארציות ולא רק רוחניות-דתיות או תורניות, בלי להפריע את ייחוד השבת בעיני המאמינים האדוקים.