תזונה טבעית בריאה וטעימה: מהו השוקולד, מה הוא מכיל ואיך הוא מסייע לבריאות ?
שוקולד הוא דבר מתיקה המיוצר משילוב של סוכר ומפולי קקאו שעברו קלייה, טחינה והתססה. שוקולד בפרט וקקאו בכלל שימשו את בני האדם כבר לפני אלפי שנים.

הנאה ושוקולד. מקור: ויקיפדיה ברשיון שימוש cc1. צילום:Evan-Amos
השוקולד מכיל חומרים רבים הקשורים להגנה ולשמירה על הבריאות. יחד עם זאת, חשוב לציין כי החומרים הבריאם בשוקולד מצויים בקקאו, ולכן שוקולד עם אחוז מוצרי קקאו רבים יותר (למשל שוקולד 88% מוצקי קקאו) הם הבריאים ביותר ואילו שוקולד חלב רגיל או שוקלד מריר עם אחוזי קקאו נמוכים יחסית, אינם מכילים ריכוזים גבוהים של החומרים המועילים, ולכן פחות בריאים, במיוחד ששוקולדים רגילים כאלה מכילים באופן יחסי הרבה מאד סוכר, חומרי טעם וריח, תוספות מלאכותיות וחומרים נוספים מזיקים לבריאות.
לפיכך אכילה של שוקולד מריר עם כמות מירבית של קקאו (מוצקי קקאו) וכמות מינמלית של שומן קקאו (וכמובן כמות מינמלית של שומנים ושמנים אחרים שלעיתים מוספים לשוקולד כמו שומן טרנס ועלולים להזיק) וסוכר, היא עדיפה מבחינה בריאותית.
אז מדוע אכילת שוקולד כל כך מועילה מבחינה בריאותית ?
השוקולד מכיל כמו ניכרת של נוגדי חימצון – אנטי אוקסידנטים מועילים המכונים פלבנולים מסוג פלבנואידים המסייעים לשמור על גופנו מחומרים מזיקים.
בשוקולד ישנם חומרים ממריצים ואלקלואידים המשפיעים על מערכת העצבים ועל המרצה כמו תאובאומין ואנאדמיד. חומרים אלו נמצאו כקשורים במחקרים כמסייעים להקלה על תופעות כמו שיעול טורדני.
בשוקולד חומרים מזינים שונים המפחיתים את קרישת טסיות הדם, חומרים התורמים, לפי ממצאי מחקרים שונים, לבריאות הלב בצמצום הסיכון לקרישי דם, בהפחתת לחץ הדם, הפחתת דלקתיות, צמצום סיכון להתקפי לב ובהפחתת הסיכון ללקות בשבץ מוחי.
שוקולד ידוע כמוצר הגורם הנאה קולינרית, ויש הסבורים כי הוא בהיותו ממריץ, השפעתו על הגברת רמות הסרוטונין והעובדה שהוא מכיל חומרים כמו פנילתיאלמין וטריפטופן, המיוצר במוחנו תחושה פסיכולוגית מרוממת, היי טבעי כמעין סם טבעי, בהקשר של אהבה, עונג ומשיכה, הוא מסייע גם להגברת התשוקה, המשיכה המינית והעונג וכן לשיפור התפקוד המיני.