משרד הבריאות ממליץ על תכנית לצמצום צריכת המלח
על רקע תופעת הגברת צריכת המלח וצריכתו העודפת הגורמת לנזקים בריאותיים שונים, פרסמה המחלקה לתזונה במשרד הבריאות את התכנית הלאומית להפחתת צריכת המלח באוכלוסייה בישראל, מתוך יעד להגיע לשינוי הרגלי התזונה של תושבי ישראל עד לרמה של צריכת 6 גרם נתרן ליממה בממוצע בשנת 2020.

מלח. מקור: ויקיפדיה ברשיון שימוש cc2.5 by- sa צילום: André Karwath
התוכנית הלאומית להפחתת צריכת המלח תכלול סקרים שינטרו את כמויות הנתרן בשתן בקרב הציבור בישראל כדי להעריך באופן מדויק את המצב, קביעה של יעדים להפחתת הדרגתית של שימוש בנתרן במוצרי מזון בתעשיית המזון, העלאת המודעות של הציבור לנושא צריכת המלח באמצעות קמפיין, סימון תזונתי של נתרן בחזית האריזה יחד עם סימון אנרגיה, סוכר ושומן.
המלצות התוכנית מבוססות על ממצאים מחקריים רבים לפיהם קיים קשר מובהק וישיר בין צריכה עודפת של נתרן (מלח) לבין שכיחות מחלות ;צריכה גבוהה של מלח מובילה במישרין לרמה גבוה של נתרן בדם שגורמת ליתר לחץ דם מצב רפואי המוגדר כמחלה בפני עצמה שהינה בעלת השפעות נוספות : כלומר יתר לחץ דם גורר השפעה חמורה על מערכות נוספות ומגביר את הסיכון לתחלואה נוספת ללקות בשבץ מוחי, לחלות במחלות לב וכלי דם, אי ספיקת כליות ועוד.
המלצות משרד הבריאות לגבי צריכת נתרן למבוגרים בריאים היא 5-6 גרם מלל ב-24 שעות- כלומר פחות מכפית מלח בערך בכל המזונות שאנו אוכלים ביום ממוצע. מודבר ב 1,500 מ”ג נתרן ליממה. הרף העליון המומלץ הוא 2,000- 2,400 מ”ג ליממה, כמו כפית מלאה (לא גדושה של מלח). כל גרם מלח מכיל 390 מיליגרם נתרן.
אנשים הסובלים ממחלות ובעיות בריאותיות שונות כמו עודף לחץ דם, בעיות לב, ליקוים בתפקוד הכליה ומחלות נוספות, נדרשים להקפיד על מינונים אחרים ולכן חובה עליהם להוועץ בגורם מקצועי לגבי מגבלות תזונתיות כלליות וכאלה הנוגעות לצריכת הנתרן המקסימלית שלהם.
משרד הבריאות ממליץ לגבי צריכת מלח על ידי ילדים להקפיד על כמויות מלח נמוכות אף יותר:
לילדים בגילאים 1-3 שנים – לא מומלץ לצרוך יותר מ – 1.5 גרם בממוצע ב-24 שעות.
לילדים בגילאים 4-8 לא מומלץ לצרוך יותר מ – 1.9 גרם בממוצע ב-24 שעות.
לילדים בגילאים 9-13 לא מומלץ לצרוך יותר מ – 2.2 גרם בממוצע ב-24 שעות.