ראשי » גופנפש, הוליסטיקה-כללי, רוחניות » לגליזציה של קנאביס רפואי לא מובילה לצריכה של קנאביס לפנאי

לגליזציה של קנאביס רפואי לא מובילה לצריכה של קנאביס לפנאי

“מבדיקה של המחקרים בתחום, אי אפשר להסיק שלגליזציה של קנאביס רפואי מובילה לצריכה של קנאביס לפנאי”

*”על סמך המחקרים הקיימים נכון להיום אפשר להגיד שהתרה של קנאביס לשימוש רפואי לא מהווה איום על שלום הציבור וביטחונו”, אמרה ד”ר שניטמן

“מבדיקה של כל המחקרים בתחום, אי אפשר להסיק שלגליזציה של קנאביס למטרות רפואיות לבדה מובילה לצריכה מוגברת של קנאביס לצורכי פנאי, רק שהלגליזציה מלווה עם מסחור יש הוכחות לצמיחה בשימוש”, כך אומרת ד”ר שרון שניטמן מבה”ס לבריאות הציבור מאוניברסיטת חיפה.

קנאביס הוא החומר הנפוץ ביותר לשימוש מבין החומרים האסורים. ישראל היא מבין המובילות במספר הולך וגדל של מדינות שמאשרות שימוש בקנאביס לצרכים רפואיים. במקביל למגמה זו עולים חששות בנוגע לבריאות הציבור וביטחונו, כלומר שהתרה חוקית של קנאביס רפואי תוביל לנזקים שונים, וביניהם גידול במספר המשתמשים בקנאביס לצורכי פנאי (וכן בסמים אחרים), עלייה ברמות הפשיעה ועוד.

במחקר הנוכחי ביקשו החוקרים, ד”ר שניטמן והדוקטורנט יובל זולוטוב מבית הספר לבריאות הציבור באוניברסיטת חיפה, לענות על שאלות אלו. לצורך כך חיפשו החוקרים מאמרים אקדמאיים העוסקים בקנאביס לשימוש רפואי (נמצאו 5567). אולם רק 24 מאמרים נמצאו מתאימים להכללה במחקר, מכיוון שהם עסקו בבריאות הציבור, הציגו ניתוחים אמפיריים ועברו ביקורת עמיתים כמקובל. “בניתוח רוחבי של כל המאמרים בתחום והשוואה של מתודות המחקר ניתן לקבל תמונה עמוקה ומדויקת יותר של המציאות”, אמר מר זולוטוב.

מהמחקר עלה שתפיסות רווחות כלפי השפעות הלגליזציה של קנאביס לשימוש רפואי הן חסרות ביסוס מחקרי. כך למשל, החוקרים מצאו שמחקרים רבים שבחנו האם קנאביס לשימוש רפואי מגדיל את השימוש בקנאביס לא-חוקי לא מצאו עדות לכך. לדברי החוקרים, רק כשהלגליזציה לוותה במסחור (פרסום, יצור מוצרים נלווים כמו עוגיות וסוכריות עם קנאביס ועוד) היה ניתן למצוא עדות לצריכה מוגברת של שימוש לא-חוקי.

החוקרים גם לא מצאו הוכחות לטענה שלגליזציה של קנאביס לשימוש רפואי מובילה לעליה בפשע. בנוגע לחשש שהתרת קנאביס רפואי תגרום לכך שהקנאביס ב”שוק השחור” יהיה חזק יותר, הממצאים של המחקרים שעסקו בנושא היו מנוגדים אחד לשני כך שהחוקרים טוענים שיש צורך במחקרים נוספים בתחום כדי להגיע למסקנה.

“המגמה בעולם היא של לגליזציה של קנאביס לשימוש רפואי והיא דורשת את תשומת לבם של אנשי המחקר, כדי להגיע למסקנות תקפות בנוגע להשלכות על בריאות וביטחון הציבור. אנו יודעים ממחקרי עבר על סיגריות ואלכוהול שהמסחור ולא ההתרה הם שמובילים לצריכה מוגברת, בישראל אין ממש מסחור של קנאביס ועל סמך המחקרים הקיימים נכון להיום אפשר להגיד שהתרה של קנאביס לשימוש רפואי לא מהווה איום על שלום הציבור וביטחונו”, סיכמה ד”ר שניטמן.

דילוג לתוכן