ראשי » הוליסטיקה-כללי, חדשות-הוליסטיקה, מודעות עצמית, קואצ'ינג-התפתחות אישית » טיפול בשינה כנגד זיכרונות מפחידים

טיפול בשינה כנגד זיכרונות מפחידים

חוקרים: טיפול במהלך השינה יכול לסייע בשחזור זכרונות מפחידים ושיכול שלהם

מחקר חדש במודל-עכבר, אשר נערך על ידי חוקרים מהטעניון ומאוניברסיטת סנפורד בארצות הברית מעלים כי “ביכולתה של השינה לשחזר זכרונות מפחידים ולשכך אותם”. זאת באופן שעשוי לסייע לחוקרים לפתח אמצעי טיפולי לטיפול יעיל בהפרעות דחק פוסט-טראומטית (PTSD). 

שינה. מקור: ויקיפדיה ברשיון שימוש חופשי . LIb. Of. Congress Faithfull watcher1871

שינה. מקור: ויקיפדיה ברשיון שימוש חופשי . LIb. Of. Congress Faithfull watcher1871

ממצאי המחקר הוצגו בכנס האגודה למדעי-המוח Neuroscience 2012. . המחקר נערך על ידי הדוקטור אסיה רולס, חברת סגל בפקולטה לרפואה ע”ש רפפורט בטכניון, מקבוצות המחקר של פרופסור הלר והפרופסור דה לצ’אה מאוניברסיטת סטנפורד.

במחקרם מצאו החוקרים כי כאשר ישנו זיכרון מפחיד שמקושר לריח, ניתן להשתמש באותו תמריץ- הריח על מנת לשחזר זיכרון מפחיד זה, בעת השינה, ללא הפרעה לשינה. בנוסף, החוקרים גילו כי אם משחזרים את הזיכרון המפחיד- הטראומטי, בעזרת הריח שוב, הזיכרון המפחיד מתעצם. אך החוקרים גילו גם שאם שיחזור זה נעשה ביחד עם החדרת חומר “שחוסם את ייצור החלבונים באמיגדלה המסד-צדית (basolateral amygdala) – אזור מוחי הקשור בפחד – הזיכרון המפחיד נחלש”. זאת באמצעות ניסוי בעכברים שחוו גירוי מסר חשמלי שלילי המוצמד לריח (תמריץ) והוכחה כי הפעלת הריח המתנה במהלך השינה בנוכחותו של מעכב הסינתזה החלבונית הובילה להפחתה משמעותית בתגובת הפחד בבדיקות שלאחריה, בעת ערות, באופן כללי שלא מקושר למיקום מיוחד.

הפרעת דחק פוסט טראומטית PTSD היא הפרעה שמאופיינת בזכרונות חזקים ורגשיים שצפים ועולם בעקבות “תמריצים חברתיים ספציפיים ותמריצים סביבתיים”. כיום בעזרת טיפול ‘תרפיית הכחדה’ (extinction therapy) משחזר המטופל באופן חוזר את הזיכרון בסביבה בלתי מאיימת, לדוגמה במרפאה; אבל לעיתים הטיפול נהיה מזוהה כל כך עם המרפאה, עד שהוא מפסיק להיות אפקטיבי כשהמטופל חווה את הטריגר הטראומטי בסביבה אחרת, לדוגמה ברחוב”.
העובדה ששחזור הזיכרון המפחיד או הטראומטי במהלך שינה אינו מקושר למקום פיזי ספציפי כאמור, יאפשר לחוקרים לפתח טיפול שיחולל שינויים בזיכרונות טראומטיים בעת השינה באופן שיחליש את התגובה לזיכרון המפחיד, בלי קשר לשאלה היכן הזיכרון התעורר, מסביר הפרופסור הלר.

דילוג לתוכן