ממצאי מחקר מגלים: בטא קרוטן עוזר לשמירת כושר הזיכרון בגיל המבוגר
כיצד משפיעה צריכת בטא קרוטן בירקות ופירות או בתוסף סינטטי על הבריאות ? מה השלכותיו של שימוש קצר טווח לעומת ארוך טווח והאם בטא קרוטן עשוי להשפיע לרעה על חולים במחלות כמו סרטן הריאות ?
ממצאי מחקר שהתבסס על אנליזת נתונים נאספו במסגרת מחקר הבריאות של רופאים בארה”ב שהחל בשנת 1982, חלקם קיבלו, באקראי ובסמיות כפולה, 50 מ”ג ביטא קרוטן אחת ליומיים וחלקם קיבלו פלסבו. מן הממצאים עלה כי אצל הנבדקים שנטלו בטא קרוטן, מדדים שונים של זיכרון שנבדקו נתנו תוצאות הרבה יותר טובות מאלו שנמצאו בין מקבלי הפלסבו. שיפור ביכולת הקוגניטיבית היה בעל תקפות סטטיסטית של p=0.03 ויכולת הזיכרון ויכולת וורבלית, P=0.007 .

אשכוליות – מכילות בטא קרוטן. מקור: ויקיפדיה ברשיון שימוש cc 2.5 by sa . צילום : raeky
לעומת זאת מחקר אחר שבדק את ההשפעה של מתן בטא קרוטן במשך שנה לא הראה כל תוצאות. לפיכך רצוי לקבל ביטא קרוטן וקרוטנואידים נוספים מאכילת ירקות ופירות שעשירים בהם ופחות כתוסף מזון.
זאת ועוד – במחקר בו נתנו ביטא קרוטן סינתטי למעשנים, הוא הגביר דווקא את הסיכון שלהם ללקות בסרטן הריאות.
מתוך: Archives of Internal Medecine 2007;167 :2184-2190.
* האמור במאמר זה אינו בגדר ייעוץ או מרשם רפואי אלא מידע שהופיע בעיתונות מדעית או ברשת האינטרנט. על מי שנזקק לטיפול, יש לפנות לרופא או תזונאי, בהתאם למצבו.
מאת: ד”ר מרדכי הוכברג Ph.D, תזונאי. מתוך כתב העת “תזונה פלוס“. לרכישת מנוי, התקשרו 08-9407466