ראשי » הוליסטיקה-כללי, חדשות-הוליסטיקה, רפואה טבעית, תזונה-דיאטה » שטחי טבע להגברת התוצרת החקלאות

שטחי טבע להגברת התוצרת החקלאות

שטחים פתוחים בסמוך לשטחים חקלאיים מגבירים את התוצרת החקלאות

הטבע מסייך להגברת התוצרת החקלאית: מחקר חדש מגלה כי שימור שטחים פתוחים בסמוך לשטחים חקלאיים מגביר את התוצר החקלאי ואת מספר המינים של חרקים מועילים שמאביקים את הגידולים וטורפים מזיקי חקלאות, כך מתחוור ממחקר חדש שנערך על ידי חוקרים מאוניברסיטת חיפה . “מספר המינים השונים של חרקים מועילים חשוב יותר ממספר החרקים הכללי. לכל מין יש התמחות מעט שונה, כך שחברת חרקים מועילים עשירה במינים היא מיטבית לחקלאות”, מציינות פרופ’ תמר קיסר וד”ר מרים קישינבסקי מהחוג לביולוגיה וסביבה באוניברסיטה וקמפוס אורנים, מעורכות המחקר.

טבע. צמחיה. צילום: מערכת פורטל הוליסטיקה- רפואה משלימה.

טבע. צמחיה. צילום: מערכת פורטל הוליסטיקה- רפואה משלימה.

כיום בעידן תעשייתי טכנולוגי בו נעשה ניצול של שטחים פתוחים לטובת גידולים חקלאיים, הוקמו חוות גדולות שמשתרעות על שטחי ענק, והחל שימוש אינטנסיבי בכימיקלים, דשנים וחומרי הדברה. “כיום, אנחנו מייצרים הרבה יותר מזון מכל חלקה חקלאית אבל משלמים על כך מחירים. ראשית, חלק מהכימיקלים פוגעים בבריאותם של החקלאים ושל בעלי חיים שנמצאים בשדות ושאינם מזיקים ליבול. שנית, במרוצת השנים התפתחה אצל מזיקי החקלאות עמידות לחומרי הדברה רבים. כתוצאה מכך, מספר חומרי ההדברה היעילים והמורשים לשימוש קטן משנה לשנה. חרקים שחיים בקרבת מקום ושניזונים ממזיקים חקלאיים יכולים לתת פתרון ידידותי לאדם ולסביבה – אבל צריך להבין איך “לפנק” אותם ולתמוך בהם”, אמרו החוקרות.

במחקר זה שפורסם בכתב העת Science Advances ביקשו ד”ר קישינבסקי ופרופ’ קיסר, כחלק מצוות בינלאומי שכלל למעלה מ – 100 חוקרות וחוקרים מרחבי העולם, לבדוק את הקשר בין שטח טבעי, מספר מיני חרקים מועילים, גדלי האוכלוסיות של החרקים המועילים והיבול החקלאי. לצורך כך, נדגמו חרקים ופירות מגידולים שונים במקומות רבים בעולם, החל משדות תירס באמריקה, שדות לפת בדרום בשבדיה, קפה בהודו, מטעי מנגו בדרום אפריקה ועד עשרה מטעי רימונים בארץ. נבדק מהו אחוז השטח הטבעי, הלא מעובד, מסביב לכל אחד מאזורי הגידול.

מתוצאות מחקרם התחוור ששימורם של שטחים פתוחים בסמוך לשטחים חקלאיים מגדיל את התוצר החקלאי, כתוצאה מעלייה במספר המינים של חרקים מועילים שטורפים את החרקים המזיקים ליבולים ומאביקים את הגידולים. “ניתן לשמר יחסית הרבה חרקים מועילים בשטחים טבעיים יחסית קטנים. אם מכפילים את השטח הטבעי, מקבלים עלייה במגוון החרקים המועילים, אבל פחות מהכפלה של המגוון”, ציינו המדענים.

המדעניות גילו גם שהשפעת שימור שטחים טבעיים על הדברת מזיקים היא ברורה בעיקר בחלקות שמעובדות בשיטות של חקלאות אורגנית. בחלקות לא-אורגניות, נראה שריסוסים נגד מזיקים אחראיים לעיקר ההדברה, ולכן יש פחות חשיבות לשטחים טבעיים כמקור לחרקים טורפים.

פרופסור קיסר סיכמה כי “במדינה קטנה וצפופה כמו ישראל קשה להקצות שטחי ענק לשמורות טבע, בעיקר באזורים שאינם מדבריים ושמתאימים לחקלאות. עם זאת, חשוב לשמר שטחים טבעיים קטנים באזורים מעובדים (כגון שולי שדות וגדות נחלים) כדי לתמוך במגוון הביולוגי – לתועלת האדם”,.

תגיות: , ,
דילוג לתוכן