מחקר ישראלי: שחיקה בעבודה מגבירה פי 1.79 את הסיכון למחלות לב
גופנפש: כיצד משפיע המצב הנפשי בו מצוי עובד במקום עבודתו על בריאותו הפיזית ? ממצאי מחקר חדש מצביעים באופן מחקרי על הקשר בין גוף לנפש גם במקום העבודה בדמות סיכון מוגבר ללקות במחלות לב בעקבות שחיקה וחוסר חשק מתמשך לעבוד.
שחיקה בעבודה מתארת תופעה אותה חשים רבים מן העובדים, המתאפיינת במצב מתמשך שבו חווה עובד תשישות רגשית ורגשות שליליים המלווים בעייפות וחוסר כוחות הנלוות לתחושת חוסר סיפוק מן העבודה. במחקר זה ביקשו החוקרים לבחון כיצד שחיקה בעבודה קשורה לסיכון לתחלואה במחלות לב קרדיו-וסקולריות.
ממצאי המחקר, שפורסמו בכתב העת לרפואה פסיכו-סומטית, התבססו על 8838 נבדקים בריאים- גברים ונשים בגילאי 19 עד 67, שהועסקו במשרות שונות, אשר עברו בדיקות שגרתיות בבית החולים איכילוב- סוראסקי בתל אביב. מחקר המעקב נמשך 3.4 שנים. השחיקה שחוו העובדים בעבודה תועדה באמצעות מילוי שאלונים לפי מדד שירון מלמד. במקביל תיעדו החוקרים את הסיכון למחלות לב- אוטם שריר הלב, מחלות לב איסכמיות ואנגינה פקטוריס.
ניתוח הממצאים העלה כי במהלך המחקר התגלו 94 מקרים של מחלות לב חדשות. החוקרים מצאו כי הרמות הבסיסיות של השחיקה בעבודה היו מקושרות באופן מובהק לסיכון לחלות במחלות לב באופן שככל שאדם סבל מיותר שחיקה בעבדוה, היה הסיכון שלו למגוון גורמים שקשורים באופן נרחב לסבירות מוגברת למחלות לב גבוה פי 1.41 כלומר גבוה ב141%.
בנוסף מצאו החוקרים כי קיים סף של השפעה של שחיקה על סיכון למחלות לב כך שמי שסובל משחיקה בעבודה באופן מוגבר, נמצא בסיכון של פי 1.79 כלומר 179 % סיכון ללקות במחלות לב.
החוקרים מסכמים כי הממצאים מצביעים באופן מובהק על חשיבות השחיקה בעבודה כגורם למחלות לב.